Optimalisasi Waktu Produksi Wine Rack Terhadap Permintaan Ekspor Pada PT. Alis Jaya Ciptatama Dengan Menggunakan Metode PERT
DOI:
https://doi.org/10.56910/jumbiwira.v2i2.739Keywords:
Production Time, PERT Method, Time management, Tim optimizingAbstract
The timeliness achieved by producers in meeting market demand will reflect that character. Through this research, the company can realize the optimal time to meet market demand and export demand. The study conducted this research with the production time required by the company in producing wine rack products to export demand. The data processing method uses network analysis with the PERT (Program Evaluation Review Technique) method. The application of the PERT (Program Evaluation Review Technique) method describes the steps used to determine the critical path of a series of production processes. Then through the known critical path, the time needed to complete the production process can be optimized properly. Through this research, it was found that the wine rack production process at PT. Alis Jaya Ciptatama has 9 (nine) main stages, all of which are included in a series of critical paths. For 1 (one) wine rack that requires a completion time of 785 hours with a probability level of 80,5%.
References
Abdurrasyid, A., Luqman, L., Haris, A., & Indrianto, I. (2019). Implementasi Metode PERT dan CPM pada Sistem Informasi Manajemen Proyek Pembangunan Kapal. Khazanah Informatika: Jurnal Ilmu Komputer Dan Informatika, 5(1), 28–36.
Ahyari, Agus. 1994. Manajemen Produksi. Buku 1. BPFE: Yogyakarta.
Akram, A., Sahari, A., & Jaya, A. I. (2016). OPTIMALISASI PRODUKSI ROTI DENGAN MENGGUNAKAN METODE BRANCH AND BOUND (Studi Kasus Pada Pabrik Roti Syariah Bakery, Jl. Maleo, Lrg.VIII No. 68 Palu).Jurnal Ilmiah Matematika Dan Terapan, 13(2), 98–107.
Assauri, Sofyan. 2004. Manajemen Produksi dan Operasi. Edisi Revisi. Jakarta : Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia.
Eddy Herjanto. 2003. Manajemen Produksi dan Operasi. Jakarta: Grasindo Eko, Y. (2009). Ekonomi untuk SMA dan MA Kelas X. Jakarta: Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional.
Haming, Murdifin dan Mahmud Nurnajamuddin. 2011. Manajemen Produksi Modern. Operasi Manufaktur dan Jasa. Jakarta: Bumi Aksara
Handoko, T. Hani. 2003. Manajemen. Edisi 2. Yogyakarta : BPFE
Haslan, R., Supriadi, N., & Nasution, S. P. (2018). Optimalisasi Produksi Kopi Bubuk Asli Lampung Dengan Metode Simpleks. Matematika, 17(2), 25–34.
Khadafie, Maulana. 2006. Analisis Network Proses Produksi Batik Cap Pada PT. Batik Danar Hadi Surakarta. (Tugas Akhir, Universitas Sebelas Maret)
Kuncoro Mudrajad. 2009. Metode Riset Untuk Bisnis & Ekonomi. Edisi 3 Erlangga, Jakarta.
Noviyasari, C. (2019). Simulasi Sistem Perencanaan Dan Pengendalian Produksi Pada Perusahaan Manufaktur. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.
Rusdiana, H.A. 2014. Manajemen Operasi. Bandung : CV. Pustaka Setia
Samsu, S. (2013). Analisis Pengakuan Dan Pengukuran Pendapatan Berdasarkan Psak No. 23 Pada Pt. Misa Utara Manado. Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 1(3), 567–575.
Subagyo, Pangestu. 2000. Manajemen Operasi. Edisi Pertama. Yogyakarta : BPFE Sugiyono. (2012) Memahami Penelitian Kualitatif. Bandung : ALFABETA
Waliyanti, Helmi, dan Yundari. Optimalisasi Waktu Produksi Minyak Kelapa Dengan Metode PERT. Buletin Ilmiah Mat. Stat. dan Terapannya 8, no 3. 2019