Analisis Break-Event Point (BEP) dalam Produksi Clorot Cemethut Purworejo Sebagai dasar Penetapan Harga dan Volume Produksi Optimal

Authors

  • Dewi Yuliyanti Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Rajawali
  • Hesti Respatiningsih Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Rajawali
  • Anes Arini Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Rajawali

DOI:

https://doi.org/10.56910/jumbiwira.v4i2.2478

Keywords:

Break-Even Point, Margin of Safety, Selling Price, Optimal Production Volume, MSMEs

Abstract

This study aims to analyze the Break-Even Point (BEP) of Clorot Cemethut MSMEs in Purworejo during 2022-2024 as a basis for pricing and production optimization. Quantitative descriptive methods are used to calculate BEP, Margin of Safety (MoS), and optimal production volume. The results show fluctuations in BEP and MoS each year which are influenced by fixed costs, variables, and sales. Variations in production BEP indicate the minimum amount of sales required so that MSMEs do not suffer losses. MoS increased rapidly in 2024, providing flexibility in pricing strategy. It is recommended that MSMEs evaluate BEP and MoS periodically to adjust their strategies to market dynamics, increase profitability, and improve business sustainability. This study provides a better basis for decision making in facing competition and market changes.

References

Anasantika277@outlook.com. (2024). Analisis manajemen produksi pada usaha mikro, kecil ... [PDF]. Retrieved from http://ejournal.staidu.ac.id/index.php/economic/article/download/112/76/484

Fauzi, … et al. (2024). Analisis titik impas dan margin of safety sebagai sarana perencanaan laba ... [PDF]. Retrieved from http://ojs.ibm.ac.id/index.php/balancing/article/view/270

Garrison, …, Noreen, & Brewer, (2018). Analisis cost-volume-profit sebagai alat bantu perencanaan laba (multi produk) [PDF]. Retrieved from https://ojs.unpkediri.ac.id/index.php/manajemen/ar.

Hamid, M. (2023). Analisis Break Event Point (BEP) sebagai alat perencanaan laba [PDF]. Retrieved from https://ogzrespublish.com/index.php/JEB/article/download/25/25/147

Hamid, M. (2024a). Analisis break event point (BEP) sebagai dasar perencanaan [PDF]. Retrieved from https://ejurnal.staitangho.ac.id/index.php.jes/article/download/13/13/39

Hamid, M. (2024b). Analisis Break Event Point (BEP) sebagai alat perencanaan laba [PDF]. Retrieved from https://journal.arimbi.or.id/index.php/manuhara/article/download/791/759/3206

Ismail. (2023). Manajemen produksi makanan khas Taliwang (Palopo) di ... [PDF]. Retrieved from https://ejournallppmunsa.ac.id/index.php.jsep/article/download/1283/1239/4418

Kartika, E., & Sunarka, P. S. (2019). Analisis cost volume profit untuk perencanaan laba pada UD Budi Luhur Demak. Jurnal Ilmiah Aset, 21(1), 9–17.

Maruta, H. (2018). Analisis break event point (BEP) sebagai dasar perencanaan laba bagi manajemen. JAS: Jurnal Akuntansi Syariah, 2(1), 9–28.

Mulyadi. (2015). Analisis biaya produksi dan break event point sebagai alat perencanaan laba [PDF]. Retrieved from https://ojs.umrah.ac.id/index.php/jiafi/article/view/4934

Munawir. (2007). Analisis break event point sebagai salah satu alat perencanaan dan laba [PDF].

Respatiningsih, H. (2021). Kajian manajemen harga sebagai upaya untuk mendorong keuntungan UMKM gula kelapa di masa pandemi COVID 19, 17(3), 417–429. (Nama jurnal lengkap diperlukan)

Samryn. (2012). Analisis break event point (BEP) dalam menentukan perencanaan laba perusahaan PT Sentra Food Indonesia [PDF]. Retrieved from https://www.publish.ojs Indonesia.com/indeks.php.SINOMIKA/article/view/583

Sugiyono. (2026, Juli). Analisis kebutuhan tempat tidur ruang rawat ... [PDF]. Retrieved from https://sipora.polije.ac.id/id/eprint/37890

Tjiptono, …, dkk. (2008). Pengaruh kelengkapan produk dan penetapan harga terhadap keputusan pembelian konsumen. Jurnal Pemasaran, 1(1). (Halaman perlu ditambahkan)

Yulianto, Z. (2028). Analisis biaya volume laba untuk perencanaan laba pada Perusahaan Es Batu Camplong di Sampang. Altiva: Jurnal Akuntansi dan Investasi, 3(1), 76–89.

Downloads

Published

2025-06-11

How to Cite

Dewi Yuliyanti, Hesti Respatiningsih, & Anes Arini. (2025). Analisis Break-Event Point (BEP) dalam Produksi Clorot Cemethut Purworejo Sebagai dasar Penetapan Harga dan Volume Produksi Optimal. JUMBIWIRA : Jurnal Manajemen Bisnis Kewirausahaan, 4(2), 156–169. https://doi.org/10.56910/jumbiwira.v4i2.2478

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 

You may also start an advanced similarity search for this article.