Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Pada UMKM Risol Kekasih Pekalongan

Authors

  • Gunawan Aji Universitas Islam Negeri K.H Abdurrahman Wahid Pekalongan
  • Hilda Shafira Universitas Islam Negeri K.H Abdurrahman Wahid Pekalongan
  • Shyva Khofifatuz Zahro Universitas Islam Negeri K.H Abdurrahman Wahid Pekalongan
  • Arny Juliyanti Universitas Islam Negeri K.H Abdurrahman Wahid Pekalongan

DOI:

https://doi.org/10.56910/jumbiwira.v2i3.1077

Keywords:

Inventory, Inventory Managemen, Raw Material

Abstract

Inventory management is an important role for management accountants in presenting data to internal company parties. This data has vital uses in the management decision-making process related to the company's operational performance. The aim of this research is to determine the management of raw material supplies at the UMKM Risol Kekasih Pekalongan. The type of approach used is descriptive qualitative, where the researcher analyzes the inventory management in the UMKM Risol Kekasih Pekalongan using the EOQ, Safety Stock and ROP analysis methods. The data used is primary data obtained by interviews and observations as well as secondary data. The results of this research show that the EOQ yield is 592 kg of wheat which can be ordered, and is carried out 7 times per year with Re-orders (ROP) carried out when the remaining inventory is 12 kg. In inventory management, of course there are various aspects that influence whether inventory management is effective or not. This calculation is an alternative to find out how much inventory must be in the warehouse and how much must be ordered by taking into account ordering costs and storage costs.

References

Antonio, M. S. (2001). Bank Syariah dari Teori ke Praktik . Jakarta: Gema Insani.

Antonio, M. S. (2001). Bank Syariah dari Teori ke Praktik Jakarta. Jakarta: Gema Insani.

Glenardi, Glen (2002). Peran Pemerintah Dalam Pengembangan Keuangan Mikro, disampaikan dalam rangka diskusi kelompok C-2 Tema Nasional dan Bazar Pengembangan Kenangan Mikro tanggal 24 Juli 2002

Hayat, A. d. (2021). Manajemen Keuangan. Medan: Madenatera.

Heizer, J. d. (2017). Manajemen Operasi : Keberlangsungan dan Rantai Pasokan. Edisi 11. Jakarta: Salemba Empat.

Ismail. (2011). Perbankan Syariah. Jakarta: Kencana.

Kansil, G. M. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Ikan Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Pada Restoran D'Fish Mega Mas Manado. Jurnal EMBA, 7 (4)

Kuncono, M. (2010). Dasar-Dasar Ekonomi Pembangunan. Yogyakarta: UPP STIM YKPN.

Kusmir. (2013). Manajemen Perbankan. Jakarta: Raja Galindo Persada.

Lutfi, L. &. (2020). Analisis Manajemen Persediaan Bahan Pada Usaha Mikro, Kecil, dan Menegah (UMKM) Jazid Bastomi Batik di Purworejo. Jurnal JESkape, 4 (1)

Muhammad. (2000). Lembaga-Lembaga Keuangan Umat Kontemporer. Yogyakarta: UII Press.

Nur Azmi Fitra, H. E. (2017). Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Cokelat Pada Industri Rapovioka Simple di Kota Palu. Jurnal Agrotekbis, 5 (4), 493.

Partome, T. S. (2004). Ekonomi Skala Kecil Menengah dan Koperasi. Jakarta: Ghalia Indonesia.

Rahim, F. (2021). Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Gilingan Padi Di Kecamatan Lima Kaum Kabupaten Tanah Datar. Jurnal Al Intifaq. 1(2).

Rivai, V. (2008). Islamic Financial Management. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Rival, A. d. (2010). Islamic Banking Sebuah Teori, Konsep dan Aplikasi . Jakarta: Bumi Aksara.

Saragi, G. L. (2014). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Daging dan Ayam dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ) pada Restoran Steak Ranjang Bandung. Jurnal E-Proceding of Management, 1 (3)

Shobhat, T. d. (2015). Analisis Efektivitas Pembiayaan Lembaga Keuangan Mikro Syariah Terhadap Perkembangan Usaha Nasabah di Sektor Riil (Usaha Mikro Kecil dan Menengah). Al Infaq : Jurnal Ekonomi Islam, 1-58.

Suhardjono. (2012). Manajemen Perbankan Teori dan Aplikasi. Yogyakarta: BIFE.

Sumardi, R. &. (2020). Dasar-Dasar Manajemen Keuangan. Jakarta: LPU UNAS.

Taroreh, G. d. (2016). Analisis Persediaan Bahan Baku di Rumah Makan Sebuah Oki Sario Manado. Jurnal Berkala Ilmiah Effisiensi, 16 (4)

Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 21 tahun 2008 tentang Perbankan Syariah

Downloads

Published

2023-12-08

How to Cite

Gunawan Aji, Hilda Shafira, Shyva Khofifatuz Zahro, & Arny Juliyanti. (2023). Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Pada UMKM Risol Kekasih Pekalongan. JUMBIWIRA : Jurnal Manajemen Bisnis Kewirausahaan, 2(3), 43–54. https://doi.org/10.56910/jumbiwira.v2i3.1077