Pemberdayaan KWT Melati Bersemi melalui Program GERBANG SERU Berbasis Pengolahan Nanas dan Pemanfaatan Limbah di Desa Seragam Jaya

Authors

  • Yuli Andriyati Universitas Darwan Ali
  • Sari Atul Hilaliyah Universitas Darwan Ali
  • Ahmad Hasanudin Universitas Darwan Ali
  • Heriyanto Heriyanto Universitas Darwan Ali
  • Mahmudah Mahmudah Universitas Darwan Ali
  • Mukhamad Ikhsanul Yaqin Universitas Darwan Ali

DOI:

https://doi.org/10.56910/sewagati.v4i4.3389

Keywords:

Agricultural Products, Circular Economy, Community Empowerment, Pineapple processing, Women group

Abstract

This community service program aims to empower the Women Farmers Group (KWT) Melati Bersemi in Seragam Jaya Village, Kotawaringin Timur, through pineapple processing innovation and agricultural waste utilization. The village faces low market prices for fresh pineapples and unmanaged waste from pineapple peels and cores, which cause environmental problems. The GERBANG SERU (Gerakan Bangun Sirkular Ekonomi Unggul) program focuses on two main aspects: production and marketing. The method employed includes participatory training, technical assistance, and the application of appropriate technology. The results show that KWT members successfully processed pineapples into value-added dried pineapple products and utilized waste for maggot cultivation. In addition, members gained skills in simple business management, financial recording, and digital marketing strategies. This program has enhanced the group’s skills, income, and independence, while fostering the development of a local resource-based circular economy ecosystem.

References

Aiyub, A., Novitayani, S., Ramli, F. D., Nanas, K., Spanish, S., & Aceh, D. P. (2023). Pemberdayaan ekonomi keluarga melalui diversifikasi produk olahan nanas. Masyarakat, Jurnal Pengabdian, September, 68–79.

Augusta, T. S., Mantuh, Y., & Setyani, D. (2021). Pemanfaatan kulit nenas (Ananas comosus) sebagai media pertumbuhan maggot (Hermetia illucens). Ziraa’Ah: Majalah Ilmiah Pertanian, 46(3), 299. https://doi.org/10.31602/zmip.v46i3.5189

Badan Pangan Nasional. (2024). Peta ketahanan dan kerentanan pangan nasional (FSVA). https://fsva.badanpangan.go.id/

Berlian, M., Vebrianto, R., Zarkasih, Z., Siska, M., Rosmaina, R., & Thahir, M. (2020). Pengembangan ekonomi masyarakat melalui diversifikasi produk olahan nenas Desa Kualu Nenas. Tasnim Journal for Community Service, 1, 1–11. https://doi.org/10.55748/tasnim.v1i1.25

Faradillah, Alie, M. F., Purnamasari, E. D., & Lazuarni. (2025). Digitalisasi pemasaran dan inovasi produk nanas untuk mendukung ekonomi Desa Lembak. https://doi.org/10.46576/rjpkm.v6i1.5286

Giunta, C. (2020). Digital marketing platform tools, generation Z, and cultural considerations. Journal of Marketing Development and Competitiveness, 14(2), 63–75. https://doi.org/10.33423/jmdc.v14i2.2834

Haerana, H., & Riskasari, R. (2022). Literasi digital dalam pelayanan publik. Wikrama Parahita: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6, 131–137. https://doi.org/10.30656/jpmwp.v6i2.4052

Helilusiatiningsih, N., Soenyoto, E., Habibi, I., & Lisnanti, E. F. (2021). Mentoring dan sosialisasi teknologi pengemasan olahan nanas di Desa Babadan Kecamatan Ngancar Kabupaten Kediri. Cendekia: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(2), 75. https://doi.org/10.32503/cendekia.v3i2.1978

Hermansyah, H., Putra, K., & Riyanti, L. (2023). Pemanfaatan kulit nanas sebagai media pertumbuhan maggot black soldier fly. Jurnal Triton, 14(1), 10–17. https://doi.org/10.47687/jt.v14i1.365

Hilaliyah, S. A., Alfiansyah, M. R., & Yanor, H. (2023). Pengaruh diferensiasi produk dan inovasi produk terhadap kinerja pemasaran pada industri kerajinan kecil rotan. Forum Ekonomi: Jurnal Ekonomi, Manajemen dan Akuntansi, 25(2), 246–255.

Ibrahim, M., Zainuddin, M., & Surusa, F. E. P. (2019). Upaya peningkatan pemasaran produk melalui pendampingan pembuatan nama produk, kemasan dan perizinan usaha dodol Desa Reksonegoro Kabupaten Gorontalo. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik dan Pengabdian Masyarakat), 3(1), 29. https://doi.org/10.36339/je.v3i1.186

Ismiasih, I., Trimerani, R., Handru, A., Honin, E. S., & Fadillah, Y. W. (2025). Pelatihan pengolahan produk berbasis nanas melalui pemberdayaan wanita Desa Margoluwih Kabupaten Sleman. Madani: Indonesian Journal of Civil Society, 7(1), 61–71. https://doi.org/10.35970/madani.v7i1.2578

Mashadi, M., & Munawar, A. (2021). Pendampingan pengembangan kemasan produk bagi UMKM Kota Bogor. Jurnal Abdimas Dedikasi Kesatuan, 2(1), 115–120. https://doi.org/10.37641/jadkes.v2i1.1402

Prasetyaningrum, E., & Hilaliyah, S. A. (2022). Analisis perilaku adopsi digital marketing pada UMKM menggunakan model UTAUT3 di era new normal. Jurnal CoSciTech (Computer Science and Information Technology), 3(2), 226–233. https://doi.org/10.37859/coscitech.v3i2.3955

Prima Anggriawan, T. (2021). Perlindungan konsumen pangan pada negara mayoritas Muslim ditinjau dari Peraturan Pemerintah Nomor 69 Tahun 1999 tentang Label dan Iklan Pangan. Widya Pranata Hukum: Jurnal Kajian dan Penelitian Hukum, 2, 48–60. https://doi.org/10.37631/widyapranata.v2i2.243

Razid, R., Zulkarnain, D., & Badarudin, R. (2024). Pemanfaatan limbah organik berbeda sebagai media budidaya maggot black soldier fly (Hermetia illucens). Jurnal Ilmiah Peternakan Halu Oleo, 6(4), 407–413. https://doi.org/10.56625/jipho.v6i4.161

Sungkawati, E., Yuniwati, E. D., & Hernanik, N. D. (2024). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani “Barokah” melalui inovasi pembuatan produk olahan nanas di Desa Semen, Kecamatan Gandusari, Blitar. Jurnal Aplikasi Sains dan Teknologi, 8(2), 253–268. https://doi.org/10.33366/jast.v8i2.6564

Vaulina, S., Ulpah, S., Titisari, P. W., & Dewi, I. S. N. (2025). Sosialisasi dalam upaya diversifikasi produk. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 8(1).

Winarti, L., Andriyati, Y., Permadi, R., Saifullah, M. A., & Soddiki, A. (2024). Investigasi faktor kunci penentu keterlibatan istri petani dalam kegiatan usahatani. Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 10(1), 750. https://doi.org/10.25157/ma.v10i1.12425

Zulkifli, L., Prihambodo, T. R., Syamsi, A. N., Rachmah, A., Hidayat, A. W., Desta, E., Prasetya, H., & Nur, Y. (2025). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani melalui inovasi silase kulit nanas berbasis ekonomi sirkular di Desa Karangjengkol. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(5). https://doi.org/10.59818/jpm.v5i5.2025

Downloads

Published

2025-10-14

How to Cite

Yuli Andriyati, Sari Atul Hilaliyah, Ahmad Hasanudin, Heriyanto Heriyanto, Mahmudah Mahmudah, & Mukhamad Ikhsanul Yaqin. (2025). Pemberdayaan KWT Melati Bersemi melalui Program GERBANG SERU Berbasis Pengolahan Nanas dan Pemanfaatan Limbah di Desa Seragam Jaya. SEWAGATI: Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia, 4(4), 239–249. https://doi.org/10.56910/sewagati.v4i4.3389