Penerapan Teknik Pengambilan Gambar oleh Director of Photography dalam Pembuatan Video Feature “Makanan yang Terselamatkan, Harapan yang Tersampaikan”
DOI:
https://doi.org/10.56910/sewagati.v4i2.2497Keywords:
Director of Photography, Image Taking Techniques, Feature VideoAbstract
In the production process of the video feature “Makanan yang Terselamatkan, Harapan yang Tersampaikan”, the author served as the Director of Photography, responsible for the visual aspects to effectively convey the message of the script. This was achieved through the strategic application of image-taking techniques such as camera angle, shot size, camera movement, and framing. The video feature aims to provide the public with an overview of the issue of food waste in Bandung, as well as the food rescue activities carried out by Food Bank Bandung. This work is expected to raise public awareness about the importance of managing food wisely to prevent it from going to waste. The applied image-taking techniques successfully enhance the role of this video feature as an effective medium for delivering information.
References
Badan Pusat Statistik Kota Bandung. (2024). Kota Bandung dalam angka 2024. https://bandungkota.bps.go.id/publication.html
Hikaru, A. B. (2022). Pengaruh angle kamera dalam penerapan videografi dan fotografi. Specta: Journal of Photography, Arts, and Media, 6(1), 67–72.
Kurniawan, D. A., & Santoso, A. Z. (2020). Pengelolaan sampah di daerah Sepatan Kabupaten Tangerang. ADIMAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1). https://media.neliti.com/media/publications/346089-pengelolaan-sampah-di-daerah-sepatan-kab-b33dcd77.pdf
Meilyana, A. R., Kristiadi, D., & Tasya, Z. H. (2020, September). Variasi shot pada program feature “Indonesia Bercerita” edisi “Fenomena Walikan di Jantung Budaya Jawa”. Jurnal Ilmiah Teknik Studio, 5(1). https://ojs.mmtc.ac.id/index.php/jits/article/view/63
Prabowo, M. (2020). Pengantar sinematografi. The Mahfud Ridwan Institute.
Putri, C. K., Gilang, B. M. K. I., Setiawan, D., & Putri, A. A. (2024). Perancangan E-Book Food Rescue oleh Food Bank Bandung untuk pengelola industri kuliner di Kota Bandung. SEIKO: Journal of Management & Business, 7(1), 457–467. https://journal.stieamkop.ac.id/index.php/seiko/article/view/7652
Putri, S. D. R., Yuningsih, N. Y., & Darmawan, I. (2023). Implementasi program BURUAN SAE (Sehat, Alami, Ekonomis) dalam meningkatkan ketahanan pangan di Kota Bandung pada tahun 2020–2021 (Studi pada Dinas Ketahanan Pangan dan Pertanian Kota Bandung). [Laporan penelitian tidak diterbitkan].
Ridwan, I. M., & Agustia, R. D. (2021). Pembangunan aplikasi simulasi teknik-teknik pengambilan gambar untuk jurusan multimedia di SMK Negeri 3 Kuningan. Jurnal Ilmiah Komputer dan Informatika (KOMPUTA). Universitas Komputer Indonesia. https://elibrary.unikom.ac.id/id/eprint/939
Satyadharma, I. G. N. W., Rinaldi, M., & Pertiwi, A. B. (2024). Analisis penerapan teknik sinematografi pada video persembahan wisudawan di lingkungan perguruan tinggi. Teknimedia, 5(1), 62–73.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 SEWAGATI: Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.




