Pendampingan Penggunaan Mesin Pengaduk Adonan Kue untuk Mengurangi Waktu dan Biaya Produksi Bakpia di Industri Rumahan
DOI:
https://doi.org/10.56910/sewagati.v3i4.1820Keywords:
Bakpia, Competitiveness, Mixing Machine, Productivity, SocializationAbstract
This community service was motivated by the need for cake and bakpia producers to improve efficiency and consistency in the dough mixing process previously done manually. This service aims to introduce and train the use of dough-mixing machines that can speed up the production process and improve product quality. The community service methods used include problem identification, machine design and manufacture, socialization, and training in the use and maintenance of the machine to 12 participants, consisting of 2 business owners and 10 employees. This activity also includes a live demonstration to ensure participants understand how to operate the machine. The results of the community service show that the dough mixing time has decreased from 30-45 minutes to 10-15 minutes, with an increase in participants' understanding of machine operation and maintenance reaching 100%. Participants' enthusiasm and confidence in using the machine also increased, showing great potential to increase their productivity and business competitiveness in the market.
References
Adiananda, A., Amirullah, A., Rapitasari, D., & Wahub, P. N. (2024). Teknologi mesin pengaduk adonan dan kue semprit varian rasa untuk efisiensi produksi dan meningkatkan pemasaran jajanan tradisional Sampang. JPM17: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 9(1), 638–647. https://doi.org/10.30996/jpm17.v9i01.9694
Arifin, F. A., Alaydrus, M. S., & Prasetiyo, A. B. (2023). Desain dan analisis cassava chopper machine. Angkasa: Jurnal Ilmiah Bidang Teknologi, 15(1), 85. https://doi.org/10.28989/angkasa.v15i1.1638
Dermawan, S., Sahriana, S., & Anas, I. (2019). Rancang bangun mesin pengaduk adonan kue bagi kelompok usaha Mutiara Qalbu. Prosiding Seminar Nasional Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat, 1, 511–515.
Kriswanto, K., Aryadi, W., Hadikawuryan, D. S., Pamungkas, I. W., Briantoro, O. Y., & Hasyim, F. (2019). Penerapan mesin pengaduk adonan kue pada usaha bakpia di kelurahan Pakintelan. Rekayasa: Jurnal Penerapan Teknologi dan Pembelajaran, 17(2), 35–40. https://journal.unnes.ac.id/nju/index.php/rekayasa/article/view/21727
Martianis, E., & Stephan, S. (2023). Penerapan mesin pengaduk adonan roti (mixer) pada usaha Roti Amor Mandiri. Tanjak: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 10–20. https://doi.org/10.35314/tanjak.v3i1.3080
Pramadhani, D., & Rusdianto, R. Y. (2023). Penerapan teknologi tepat guna untuk menunjang proses revitalisasi kolam renang Kucur Aren di Desa Wonokerto, Wonosalam, Jombang. SEWAGATI: Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(3), 149–155. https://doi.org/10.56910/sewagati.v2i3.813
Prasetiyo, A. B., Ayuhikmatin Sekarjati, K., Yawara, E., Pradana Assagaf, I. A., Rizki Putra, I., Studi Teknik Mesin, P., Teknologi Nasional Yogyakarta Jl Babarsari Caturtunggal Depok Sleman, I., Kalisahak No, J., Gondokusuman, K., ATI Makasar Jl Sunu No, P., Tallo Makassar, S., Selatan, S., & Tinggi Teknologi Kedirgantaraan Jl Parangtritis Druwo Bangunharjo Sewon Bantul, S. (2023). Edukasi dan pelatihan tentang pengelolaan mesin pengolah sampah guna meningkatkan pemahaman bagi kelompok bank sampah di Desa Pandes. Jurnal Jnanadharma, 1(2), 150–157. https://doi.org/10.34151/jafst.v1i2.4332
Prasetiyo, A. B., Azmi, A. A., Pamuji, D. S., & Yaqin, R. (2019). Pengaruh perbedaan mesh terstruktur dan mesh tidak terstruktur pada simulasi sistem pendinginan mold injeksi produk plastik. Prosiding Nasional Rekayasa Teknologi Industri dan Informasi XIV Tahun 2019 (ReTII), 2019(November), 400–406.
Prasetiyo, A. B., & Sekarjati, K. A. (2022a). Finite element simulation of power weeder machine frame. Indonesian Journal of Computing, Engineering and Design (IJoCED), 4(2), 26–34. https://doi.org/10.35806/ijoced.v4i2.291
Prasetiyo, A. B., & Sekarjati, K. A. (2022b). Sosialisasi sistem pengelolaan sampah kepada anggota bank sampah Berkah Nyata Desa Pandes. In R. Prastowo (Ed.), Prosiding Pengabdian ReTII (pp. 8–12). Institut Teknologi Nasional Yogyakarta.
Prasetiyo, A. B., Sekarjati, K. A., & Haryo, S. (2022). Design and analysis of the effect of variation of compression force on allen key using finite element analysis method. SJME Kinematika, 7(1), 39–52. https://doi.org/10.20527/sjmekinematika.v7i
Prasetiyo, A. B., Sutrisna, S., Sekarjati, K. A., & Assagaf, I. P. (2024). Penerapan mesin pengiris singkong untuk mendukung kelompok usaha bersama (Kube) Jaya Makmur Sinduharjo, Ngaglik, Sleman, Yogyakarta. KACANEGARA Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 7(3), 325. https://doi.org/10.28989/kacanegara.v7i3.2071
Prihadianto, B. D., & Darmo, S. (2021). Aplikasi teknologi 3D printer dalam rangka pengembangan pembuatan komponen miniatur di Karang Taruna Dusun Bendungan. KACANEGARA Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 4(1), 57. https://doi.org/10.28989/kacanegara.v4i1.739
Sahdan, M., Purnawan, S., Muntasir, M., Rarindo, H., & Awaluddin, S. P. (2018). Penerapan mesin pengaduk adonan dan etalase produk pada usaha pembuatan kue ulengan dan donat di pasar tradisional Penfui Kota Kupang. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik dan Pengabdian Masyarakat), 2(2), 28. https://doi.org/10.36339/je.v2i2.148
Sekarjati, K. A., Widuri Asih, E., Inayati Rif`ah, M., Sulistyaningsih, E., Emaputra, A., & Prasetiyo, A. B. (2022). Pemberdayaan usaha mikro produk rumput laut. Jurnal Sains Teknologi dalam Pemberdayaan Masyarakat, 3(1), 49–54. https://doi.org/10.31599/jstpm.v3i1.1166
Sekarjati, K., Artinasari A., & Prasetiyo, A. B. (2021). Sosialisasi marketing mix pada home industry sambal pecel Dusun Putat 1 Kabupaten Gunung Kidul. Jurnal Berdaya Mandiri, 3(1), 571–577. https://doi.org/10.31316/jbm.v3i1.1379
Sulistyaningsih, E., Asih, E. W., Mawadati, A., Sekarjati, A., Wibowo, A. H., Ustyannie, W., & Arjianto, B. R. (2022). Strategi pemasaran produk UMKM OK OCE ADMA Yogyakarta dengan memanfaatkan marketplace di Facebook. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia (JAMSI), 2(5), 1397–1406. https://doi.org/10.54082/jamsi.398
Sulistyo, E., & Yudo, E. (2019). Rancang bangun mesin pengaduk adonan ampiang. Manutech: Jurnal Teknologi Manufaktur, 8(01), 7–11. https://doi.org/10.33504/manutech.v8i01.76
Sutrisna, S., Prasetiyo, A. B., Muhfidin, R., & Molo, R. C. B. (2024). Mekanisasi mesin penghancur bawang sebagai usaha peningkatan produktifitas rambak. DULANG: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 45–49. https://doi.org/10.33504/dulang.v4i02.357
Tamam, M. T., Saputra, E., & Darmawan, A. (2024). Penerapan teknologi tepat guna untuk pencampur adonan bahan roti. Jurnal Pengabdian Teknik dan Sains (JPTS), 4(2), 23. https://doi.org/10.30595/jpts.v4i2.22038
Tohasan, A., Ependi, M. Y., & Hermawan, A. (2021). Design of horizontal mixer capacity of 15 kilograms. Mestro: Jurnal Teknik Mesin dan Elektro, 3(01), 23–30. https://doi.org/10.47685/mestro.v4i01.383
Wahyu, M., Cahyono, H., Rojikin, S., & Setiawan, D. (2024). Implementasi teknologi mesin pembagi adonan pada UMKM roti bakar D-King Kediri. Jurnal Pengabdian pada Masyarakat Ilmu Pengetahuan dan Teknologi Terintegrasi, 8(2), 55–66. https://doi.org/10.33795/jindeks.v8i2.4484
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 SEWAGATI: Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.