Upaya Peningkatan Pengetahuan Ibu Hamil Melalui Edukasi Mengenai Kebutuhan Nutrisi Ibu Hamil

Authors

  • Armiyati Nur Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Makassar
  • Rusnaeni Saide Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Makassar
  • Tri Utami Ramli Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Makassar

DOI:

https://doi.org/10.56910/safari.v2i3.969

Keywords:

Nutrition for Pregnant Women, Pregnancy, Education

Abstract

When you are pregnant, most nutritional needs will increase. It is important for pregnant women to ensure that the food they consume is balanced. The aim of this community service program is to increase pregnant women's understanding of nutrition during pregnancy. This activity was carried out on May 7 2022 through counseling using leaflets to pregnant women before and after the counseling. This counseling was carried out in Kassi - Kassi, attended by 10 pregnant women who implemented the Covid-19 Health Protocol. The results of the counseling showed an increase in understanding of 50%. Before the counseling, only 3 pregnant women (30%) had good understanding, but after this activity, the number increased to 8 pregnant women (80%) who had good understanding. We hope that in future counseling, there will be more focus on nutrition during the first, second and third trimesters of pregnant women.

References

Victoria, Nutrisi Tepat Untuk Kehamilan Sehat. Jakarta: Nutrisia, 2008.

N. Irma Hartati, “Gambaran Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Nutrisi Dalam Kehamilan Di Puskesmas Langsa Lama,” J. Pendidik. dan Prakt. Kesehat., vol. 2, no. 1, pp. 20–30, 2019, [Online]. Available: http://mail.stikescnd.ac.id/jurnal/index.php/smart/article/view/21.

Soedisustam, Ilmu Gizi Untuk Mahasiswa dan Profesi. Jakarta: Dian Rakyat, 2004.

S. Ali, Panduan Lengkap Kehamilan, Persalinan Dan Perawatan Bayi. Jogjakarta: Diglossia Media, 2009.

S. Notoatmodjo, Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta., 2013.

L. Mamuroh, S. Sukmawati, and R. Widiasih, “Pengetahuan Ibu Hamil tentang Gizi Selama Kehamilan pada Salah Satu Desa di Kabupaten Garut,” J. Ilm. Keperawatan Sai Betik, vol. 15, no. 1, p. 66, 2019, doi: 10.26630/jkep.v15i1.1544.

U. Rahardja, A. N. Hidayanto, T. Hariguna, and Q. Aini, “Design Framework on Tertiary Education System in Indonesia Using Blockchain Technology,” 2019 7th Int. Conf. Cyber IT Serv. Manag. CITSM 2019, pp. 5–8, 2019, doi: 10.1109/CITSM47753.2019.8965380.

R. Firdaus and M. Faisal, “Pengabdian Pada Perguruan Tinggi: Publikasi Gamifikasi Dalam Pendidikan,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 19–25, 2021.

M. Nurchaerani and F. Nursyamsi, “Upaya Meningkatkan Minat Belajar di Masa Pandemi Melalui Pelatihan Bahasa Inggris Secara Daring,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 1–7, 2021.

S. Moerdjoko et al., “Pengelolaan dan Kesehatan Lingkungan di Sekolah Bersama SMAN Cahaya Madani Banten Boarding School, Kabupaten Pandeglang, Banten,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 26–35, 2021.

E. T. Farras, “Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Minat Pelaporkan SPT Melalui E-filling (Pada WPOP di KPP Sukoharjo),” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 8–18, 2021.

B. A. P. Akbar, I. M. Magfuri, and D. Apriliasari, “Pelatihan Kewirausahaan di Kampung Literasi Berdaya Saing Menuju Revolusi Industri 4.0,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 36–42, 2021.

R. Kurniawan and M. M. Soge, “Menelaah Kesiapan Pencegahan dan Penanganan Kebakaran di Lapas Kelas IIA Lahat,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 43–50, 2021.

R. Salam, H. Nusantoro, T. Ayuninggati, V. T. Devana, and A. P. Candra, “Peran Serta Dalam Melaksanakan Pembagian Makanan di Wilayah Bsd City,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 62–66, 2021.

A. Yuliani, H. Nugroho, and S. Amelia, “Pendampingan Ibu Dalam Stimulasi Perkembangan Motorik Untuk Mengoptimalkan Tumbuh Kembang Balita di Kabupaten Pemalang,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1pp. 57–61, 2021.

L. Chandra, S. Pranata, I. Panjaitan, D. H. Pardede, and I. K. Gunawan, “Pengabdian Masyarakat Untuk Mengubah Tanggapan Tentang Tunawisma Sebagai Pengetahuan Mahasiswa,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 51–56, 2021.

K. Kis, C. Kirana, P. Romadiana, B. Wijaya, and A. M. Raya, “Peningkatan Sumber Daya Manusia Melalui Pembuatan Video Pembelajaran Bagi Guru-Guru,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 1, no. 2, pp. 1–7, 2021.

S. Purnama, R. Widayanti, P. Edastama, and A. R. S. Panjaitan, “Bantuan Sosial Untuk Masyarakat Yang Terkena Dampak Ekonomi Selama Covid-19 di Garut,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 67–72, 2021.

N. P. Aditama and A. E. Winarto, “Pengabdian Kepada Masyarakat Melalui Revitalisasi BUMDes Sebagai Layanan Sosial Pada Bamuju Bamara Desa Sungai Tabuk,” ADI Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 1, no. 2, pp. 41–53, 2021.

Arsiman, Buku Ajar Ilmu Gizi, Gizi dalam Daur Kehidupan. Jakarta: EGC, 2010

Downloads

Published

2023-10-22

How to Cite

Armiyati Nur, Rusnaeni Saide, & Tri Utami Ramli. (2023). Upaya Peningkatan Pengetahuan Ibu Hamil Melalui Edukasi Mengenai Kebutuhan Nutrisi Ibu Hamil. SAFARI :Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(3), 208–215. https://doi.org/10.56910/safari.v2i3.969