Sosialisasi Manfaat Pelabelan untuk Meningkatkan Nilai Tambah Produk Pangan Lokal kepada Kelompok Wanita Nelayan di Desa Bintaro, Nusa Tenggara Barat
DOI:
https://doi.org/10.56910/safari.v6i1.3523Keywords:
Fish-Based Products, Food Labeling, Mataram City, MSMEs, Value AdditionAbstract
Food labeling that complies with regulatory requirements plays an important role in increasing consumer trust, expanding market access, and enhancing the selling value of MSME products. This community service activity aims to disseminate information on the regulations governing processed and fresh food labeling, as well as to facilitate understanding of packaging particularly labeling among MSME actors, specifically women fisher groups in Bintaro Subdistrict, Ampenan District, Mataram City, West Nusa Tenggara. This area is characterized by high urban population density and dynamic MSME-based economic activities, making the implementation of proper labeling practices highly necessary. The program consisted of three stages: preparation, implementation, and evaluation, conducted on June 2, 2025, from 08:30 to 12:00 WITA in Bintaro Subdistrict. The results of this activity showed an improvement in MSME actors’ understanding of the mandatory elements in food labels when designing fish-based processed product labels in accordance with BPOM regulations, ensuring compliance with food safety, quality, and legality standards based on applicable Indonesian laws.
References
Alsuhendra, A., & Ridawati, R. (2017). Pelatihan pembuatan kemasan dan label makanan bagi pelaku usaha makanan di Desa Jampang, Kecamatan Kemang, Kabupaten Bogor. Sarwahita: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 14(2), 142–149. https://doi.org/10.21009/sarwahita.142.01
Amelia, J. R., Utami, A. R., & Ratnasari, K. (2025). Socialization of food packaging labeling in MSME food products in Pagelaran Village. Jurnal Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 9(3), 725–730. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v9i3.23242
Andriani, R. C., & Wicaksono, L. A. (2024). Pendampingan pengurusan legalitas usaha dan pembuatan label kemasan pada UMKM di Desa Pasi, Kabupaten Lamongan. DIANDRA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 62–67. https://doi.org/10.33005/diandra.v3i1.46
Anggaresta, A., Jariyah, J., Munarko, H., Winarti, S., & Wahyusi, K. N. (2023). Penyuluhan label pangan dan desain kemasan di UD Sofia Cookies Wiyung, Surabaya. Diandra: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 16–22. https://doi.org/10.33005/diandra.v2i1.16
Anwar, K., Nuraelah, A., Hamidatun, H., Zahraningrum, W., & Suhaila, S. (2022). Pembuatan produk UMKM bergizi melalui pelabelan dan diversifikasi produk pelaku UMKM, Kelurahan Cipedak, Jakarta Selatan. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia (JAMSI), 2(1), 45–52. https://doi.org/10.54082/jamsi.249
Badan Pangan Nasional Republik Indonesia. (2023). Peraturan Nomor 1 Tahun 2023 tentang Label Pangan Segar. Jakarta: Bapanas RI.
Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2018). Peraturan BPOM Nomor 31 Tahun 2018 tentang Label Pangan Olahan. Jakarta: BPOM RI.
Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2020). Pedoman Label Pangan Olahan. Jakarta: BPOM RI. https://standarpangan.pom.go.id/dokumen/pedoman/Pedoman_Label_Pangan_Olahan.pdf
Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2021). Peraturan BPOM Nomor 26 Tahun 2021 tentang Informasi Nilai Gizi pada Label Pangan Olahan. Jakarta: BPOM RI.
Fadhilah, E. Y. A., Fadhilah, R., Putri, Y. M., Anjani, A. S., Azkia, Z., Hasanah, A. N., Saharani, S. I., Fauziah, S., Sintawati, C., & Lesmana, I. (2025). Pengembangan UMKM melalui desain kemasan, label, dan pendaftaran merek dagang. Aurelia: Jurnal Penelitian dan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 4(1), 1–10. https://doi.org/10.57235/aurelia.v4i1.4401
Herudiansyah, G., Candera, M., & Pahlevi, R. (2019). Penyuluhan pentingnya label pada kemasan produk dan pajak pada UKM Desa Tebedak II. Suluh Abdi: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 84–89. https://doi.org/10.32502/sa.v1i2.2296
Hubeis, M., Purwanto, B., Dewi, F. R., Widyastuti, H., & Febtyanisa, M. (2015). Strategi pengembangan UMKM pangan yang berdaya saing di Indonesia. Prosiding Seminar Hasil-Hasil PPM IPB, 126–143.
Imani, R. D., Sucipto, H., Afridah, N., Syaifulloh, M., & Riono, S. B. (2025). Penyuluhan pentingnya label pada kemasan produk usaha mikro kecil menengah (UMKM) Desa Randusanga Wetan. CITAKARYA: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1). https://e-journal.citakonsultindo.or.id/index.php/CITAKARYA/article/view/235
Kadi, D. C. A. (2019). Labeling, packaging, dan branding sebagai peningkatan minat beli konsumen pada UMKM selai srikaya jumbo Desa Pupus Lembeyan Magetan. Jurnal Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 105–111.
Lusianingrum, S., Apriani, D., & Haryono, A. (2024). Pelatihan labeling kemasan produk UMKM mitra binaan Posyantek Al-Ikhlas. Jurnal Masyarakat Mandiri (JMM Ummat), 8(1), 88–95. https://journal.ummat.ac.id/index.php/jmm/article/view/4105
Maturbongs, L. (2024). Desain kemasan dan label produk enbal pada UMKM "Nen Te Idar" Maluku Tenggara. Jurnal Administrasi Terapan, 4(2), 52–59. https://ejournal-polnam.ac.id/index.php/JAT/article/view/2529
Nafif, F., Puspaningsih, P., & Larasati, N. G. (2022). Inovasi packaging dan marketing produk UMKM Rumah Sehat Barokah di Desa Bantrung. Jurnal Pengabdian Masyarakat Progresif Humanis Brainstorming, 5(2), 214–221. https://doi.org/10.30591/japhb.v5i2.2909
Salahuddin. (2021). Pembuatan label kemasan untuk meningkatkan nilai jual produk makanan UMKM di desa Dalam Kaum. DIPAMAS, 3(2), 85–. https://doi.org/10.47767/dipamas.v3i2.302
Sholichin, S., Rahayu, D., & Vimala, D. (2023). Pengetahuan dan praktik labelisasi kemasan produk pangan pada produsen usaha mikro, kecil dan menengah. Media Informasi: Unit Penelitian dan Pengabdian Masyarakat Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Tasikmalaya, 19(1), 45–54. https://ejurnal2.poltekkestasikmalaya.ac.id/index.php/bmi
Taufikurrahman, T., Yusuf, A. R. B., Fatimatuzzahro, U., Rahmawati, E. F., Aprilia, F. F., Fadillah, A. N., Setiawati, P., Aidahingtyas, F. T., Krisna, N. R., Murti, D. S., Laksamana Putra, S. F., & Ardiyana, I. G. (2022). Pendampingan pembuatan label pada produk kemasan UMKM di Desa Besuk, Kecamatan Bantaran, Kabupaten Probolinggo. Jurnal Penyuluhan dan Pemberdayaan Masyarakat, 1(2), 62–70. https://doi.org/10.59066/jppm.v1i2.62
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 SAFARI :Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.





