Fermentasi Kulit Singkong Sebagai Pakan Alternatif Pengganti Hijauan Saat Kemarau Di Desa Bandungrejo, Kecamatan Ngablak, Kabupaten Magelang

Authors

  • Daffa Naufal Rafif Universitas Tidar
  • Lintang Nariswari Universitas Tidar
  • Luky Widiyanto Universitas Tidar
  • Muhammad Herfa Setiawan Universitas Tidar
  • Nova Fahrizal Hidayat Universitas Tidar

DOI:

https://doi.org/10.56910/safari.v4i2.1339

Keywords:

Fermentation, Cassava Peel, Feed

Abstract

The purpose of the community service in Bandungrejo Village is to provide feed processing technology that produces higher nutritional content and increases the shelf life of feed. A commonly used method to increase the shelf life of feed is fermentation. Fermented feed can use agricultural waste in the form of cassava peel. Through training and counselling on making cassava peel fermented feed, it is hoped that it can increase the shelf life of feed and reduce feed limitations during the dry season. With the training on making fermented feed using cassava peel, it is expected that a reduction in animal feed costs and an increase in the productivity of livestock will occur. Training in making fermented animal feed can also improve community skills in innovating to make alternative feed. This community service activity shows that independently produced animal feed can reduce dependence and has the potential to replace forage feed with a variety of higher quality feeds.

References

Ali, N., Agustina, dan Dahniar. 2019. Pemberian Dedak Yang Difermentasi Dengan Em4 Sebagai Pakan Ayam Broiler. Agrovital: Jurnal Ilmu Pertanian. 4(1): 1–4.

Chilton, S.N., J.P. Burton dan G. Reid. 2015. Inclusion of Fermented Foods in Food Guides around the World. Nutrients, 7: 390–404

Eoh, M. 2022. Potensi Limbah Pertanian Tanaman Pangan Sebagai Pakan Ternak Ruminansia Di Kecamatan Seram Utara Timur Seti Kabupaten Maluku Tengah. BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan Dan Terapan, 9(1), 109–117

Hadisutanto, B., B. Badewi, dan W.W. Absari. 2019. Penilaian Organoleptik Fermentasi Pakan Komplit Ternak Kambing Berbasis Putak Dan Tepung Ikan. Partner, 24(1), 939–946

Iglesias, A., A. Pascoal, A. B.Choupina, C. A. Carvalho, X. Feás dan L. M. Estevinho. 2014. Developments in the Fermentation Process and Quality Improvement Strategies for Mead Production. Molecules, 19: 12577–12590

Kabeakan, N. T. M. B., Alqamari, M., dan Yusuf, M. 2020. Pemanfaatan Teknologi Fermentasi Pakan Komplet Berbasis Hijauan Pakan Untuk Ternak Kambing. IHSAN: Jurnal Pengabdian MasyarakatI, 2(2): 196–203

Nurlaeni, L., Solehudin, Nabila, T. I., Wahyudin, Mansyur, dan Setyawan, H. 2022. REVIEW: POTENSI KULIT SINGKONG SEBAGAI PAKAN TERNAK AYAM BROILER. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis dan Ilmu Pakan, 4(1): 19–26

Sarungu, Y.T., A. Ngatin, dan R.P. Sihombing. Fermentasi Jerami Sebagai Pakan Tambahan Ternak Ruminansia. Jurnal Fluida, 13(1): 24–29

Septian, M. H., Hidayah, N., dan Rahayu, A. 2020. Penyuluhan Pembuatan Pakan Lengkap Terfermentasi untuk Mengurangi Intensitas Ngarit di Desa Gunungpring, Kecamatan Muntilan, Kabupaten Magelang. Media Kontak Tani Ternak, 2(3): 39. https://doi.org/10.24198/mktt.v2i3.29417

Supriyatna, A. 2017. Peningkatan Nutrisi Jerami Padi Melalui Fermentasi Dengan Menggunakan Konsorsium Jamur Phanerochaete Chrysosporium Dan Aspergillus Niger. Jurnal Istek, 10(2): 166–181

Downloads

Published

2024-03-04

How to Cite

Daffa Naufal Rafif, Lintang Nariswari, Luky Widiyanto, Muhammad Herfa Setiawan, & Nova Fahrizal Hidayat. (2024). Fermentasi Kulit Singkong Sebagai Pakan Alternatif Pengganti Hijauan Saat Kemarau Di Desa Bandungrejo, Kecamatan Ngablak, Kabupaten Magelang. SAFARI :Jurnal Pengabdian Masyarakat Indonesia, 4(2), 01–07. https://doi.org/10.56910/safari.v4i2.1339